TRAUMATISMELE ȚESUTULUI MOALE

Tipuri de traumatisme, clasificare, metode de tratament

Un traumatism este reprezentat de orice formă de stres din exterior care împiedică organismul să funcționeze la capacitate maximă și care necesită o anumită perioadă de recuperare.

Musculatura este țesutul ACTIV (motorul care mobilizează segmentele pasive precum oasele și articulațiile) iar prin contracție creează mișcarea segmentelor. Orice leziune musculară cauzează incapacitate de mișcare / duce la pierderea sau diminuarea independenței funcționale.

Leziuni de țesut moale

RUPTURA DE TENDON

Ruptura propriu-zisa are loc la nivelul joncțiunii musculo-tendinoase, acolo unde mușchiul se ”lipește” de tendo. Mecanismul este endogen (contracţie musculară violentă) sau exogen (acţiunea unor forţe traumatice externe).

 

Leziuni de țesut moale

RUPTURA MUSCULARĂ

Leziunea musculară care survine sub acțiunea forțelor interne, frecvent la tineri cu musculatura puternică dar insuficient antrenați prin dezvoltarea unei contracții musculare foarte puternice.

 

Leziuni de țesut moale

ÎNTINDEREA MUSCULARĂ

În cazul întinderilor musculare continuitatea ţesutului muscular nu este întreruptă, leziunile sunt microscopice și cauzează o impotență funcțională direct proporțională cu intensitatea forței lezionale.

 

Leziuni de țesut moale

TENDINITA

Tendinita cauzează impotență funcțională. Prin acest termen sunt definite reacţiile inflamatorii post-traumatice cauzate de suprasolicitare (microtraumatisme repetate) localizată la nivelul anumitor tendoane musculare.

 

Leziuni de țesut moale

CONTUZIA

Contuziile sunt traumatisme produse de forţe mecanice externe (agenţi traumatici), care determină leziuni şi tulburări funcţionale, dar care nu întrerup continuitatea tegumentară la locul de acţiune.

 

error: Content is protected !!