TRAUMATISMELE

Ce înseamnă traumatismul și cum se clasifică?

Traumatismul defineşte ansamblul manifestărilor locale şi generale ce se instalează consecutiv acţiunii unui agent vulnerant de origine mecanică, fizică sau chimică ce acționează în mod direct sau indirect asupra organismului în mod voluntar sau accidental.

 

Indiferent de tipul şi modul de acţiune al agentului vulnerant, se produc leziuni care indiferent de localizare, necesită intervenţii calificate de prim ajutor şi tratament de urgenţă.

CLASIFICAREA TRAUMATISMELOR:

1. FACTORII PATOGENICI CARE LE GENEREAZĂ:

 • MACROTRAUMATISME - afecțiunea este produsă de un agent vulnerant UNIC ce poate fi identificat de către persoana vătămată, având cauză internă sau externă și acționând cu intensitate medie sau mare.
 • MICROTRAUMATISME - aceste leziuni apar pe fondul suprasolicitării, sunt determinate de agenți vulneranți de intensitate mică dar ce acționează în mod frecvent în zona respectivă, depășind viteza de regenerare a țesuturilor afectate, cauzând astfel microleziuni anatomice.
 • AFECȚIUNI CRONICE ȘI DISMETABOLICE - aceste afecțiuni sunt rezultatul unor macro sau microtraumatisme ale unor structuri ce prezintă și alte afecțiuni preexistente (boli dismetabolice, boli neurologice, boli reumatice etc.).
 • AFECȚIUNI HIPERFUNCȚIONALE - forme de suprasolicitare / supraantrenament localizate la nivelul aparatului locomotor ce se manifestă la nivelul unor țesuturi și formațiuni anatomice cu calități biologice modificate cauzate de tulburări locale sau generale.

2. ȚESUTUL AFECTAT:

 • TRAUMATISME DE PĂRȚI MOI - piele, mușchi, tendoane,  contuzia  musculară, elongația (întinderea), ruptura  musculară, elongația tendinoasă, dezinserția / ruptura tendinoasă (parțială sau totală).
 • TRAUMATISME ALE ARTICULAȚIILOR - entorse, luxații, contuzii articulare.
 • TRAUMATISME ALE OASELOR - fracturi.
 • TRAUMATISME ALE VASELOR SANGVINE SAU ALE NERVILOR - elongații vasculare sau rupturi vasculare sau ale nervilor.

3. PIERDEREA CAPACITĂȚI DE LUCRU:

 • FOARTE UȘOARE - nu întrerup și nu scad activitatea cotidiană sau sportivă.
 • UȘOARE - îngreunează activitatea cotidiană fără a o întrerupe însă opresc activitatea sportivă pentru 24 de ore.
 • MEDII - împiedică efectuarea unor activități cotidiene și opresc activitatea sportivă timp de 48 de ore ( elongații, entorse ușoare/medii, rupturi fasciculare).
 • GRAVE - întrerup activitatea cotidiană pentru un timp mai îndelungat și scad definitiv performanțele organismului, în funcție de natura traumatismului (fracturi / rupturi musculare totale).
 • FOARTE GRAVE - sunt urmate de invaliditate de cele mai multe ori (rupturi nervoase totale) perioada de recuperare fiind nedeterminată, cu implicații grave asupra activității cotidiene, viața socială/de familie și implicit asupra calității vieții.

 

ORTOPEDIE
Traumatisme osoase

Întreruperea totală (sau parțială) a continuității  osoase, cauzată de acțiunea unui agent traumatic extern (obiecte dure, căderi etc.) asupra unui segment al corpului. Factorii interni sau externi care acționează cu direcții și forțe prea mari pentru rezistența osului cauzează fracturarea țesutului dur.

ORTOPEDIE
Traumatisme articulare

Leziunile articulare ocupă un loc important în patologia traumatică a individului deoarece articulațiile, prin poziția și funcția lor sunt expuse la leziuni. Afectarea structurilor articulare precum ligamentele, capsula sinovială, bursele sinoviale sau suprafețele articulare cauzează tulburări vasomotorii locale care necesită imobilizare prelungită cu impact global asupra organismului.

ORTOPEDIE
Traumatisme de țesut moale

Un traumatism este reprezentat de orice formă de stres din exterior care împiedică organismul să funcționeze la capacitate maximă și care necesită o anumită perioadă de recuperare. De cele mai multe ori, sistemul musculo-scheletal este cel afectat (oase, mușchi, tendoane și cartilaj articular) cauzând durere, edem, redoare articulară și incapacitate funcțională.

error: Content is protected !!