21919566_1258864267593407_754246386_n
Pentru ce ești aici și unde vrei să ajungi?

Salut!

Eu sunt Raul, fost sportiv de performanță, actual kinetoterapeut pentru performanță. Am absolvit cursurile Facultății de Kinetoterapie din cadrul Universității Naționale de Educație Fizică din București în anul 2015.

Am decis să studiez arta recuperării medicale după ce, sportiv fiind, am simțit efectele dezinteresului și ”lipsei de timp” de care a dat dovadă terapeutul care s-a ocupat de mine după accidentare, acestea concretizându-se în faptul că am fost obligat, din punct de vedere medical, să renunț la sportul pe care il practicam la vremea respectivă.

Se spune că pentru a fi sigur că un lucru este făcut așa cum trebuie, este obligatoriu să îl faci tu însuți. Se pare că în cazul meu așa este, motiv pentru care am ales să studiez domeniul recuperării cu scopul de a ajuta oamenii să își pastreze o calitate a vieții căt se poate de ridicată, să treacă peste problemele de ordin fizic și psihic în cel mai scurt timp posibil fără a fi obligați să își piardă independența funcțională, stima de sine, rolul în familie, locul în societate sau în echipă.

Lucrez de 6 ani in domeniul recuperării medicale, imi iubesc meseria și nu ma văd făcând altceva. Îmi place să ma consider un mecanic de oameni, având  în vedere că în momentul de față automobilul a devenit o prelungire a organismului uman.

Am întâlnit mulți oameni de-a lungul timpului care din cauza lipsei unui efort muscular susținut și dozat corespunzator au dobândit o postură corporală vicioasă și un aliniament deficitar al coloanei vertebrale, implicațiile acestor dereglări fiind globale (afectează în totalitate sistemele organsimului uman și influențează în mod negativ componenta psihologică, în timp ajungând să determine chiar depresie / anxietate / lipsa de încredere în sine dar și demotivare).

Acest sit vine în întâmpinarea unor afecțiuni provenite din micile neatenții cotidiene care în timp devin obiceiuri, acestea din urmă fiind principalele responsabile pentru perpetuarea unor deprinderi motrice greșite către generațiile viitoare.

Organismul uman este construit să se miște, tocmai de asta nu există nicio structură în interiorul nostru care să fie "în plus" (use it or lose it).

Consider că orice lucru făcut în exces este dăunător organismului.

Capacitate de efort crescută / frecvență respiratorie adaptat efortului / rezistență / coordonare / creșterea masei musculare - reprezintă adaptări și deprinderi motrice ale omului ca răspuns la stimulii externi în lupta pentru supraviețuire.  In zilele noastre lucrurile stau complet diferit, industrializarea jucând rolul principal în ”lenevirea” populației.

Să fim serioși, astăzi nu mai ești nevoit să parcurgi distanțe mari în perioade lungi de timp pentru a îți găsi un loc bun de vânătoare, nu mai e nevoie să depui muncă fizică pentru a sădi și mai apoi a culege legumele, nu mai ai de ce să fugi de prădători... doar suntem în 2017, nu?

La vânătoare mergem doar în scop recreativ, dacă îmi e foame am de mancare la un telefon distanță: ”Comanda dumneavoastră ajunge în aproximativ 50 de minute, este ok? Plătiți cash sau cu cardul?”   Nu mai contează că e plină de conservanți, e gustoasă și merit să mă prostesc, doar nu o să fac infarct la 30 de ani, nu?!

Socializarea s-a transformat în facebook / insta / whatsapp, dacă trebuie să mergi undeva, te urci în mașină, stai în trafic mai mult sau mai puțin, în funcție de oraș / oră, observi cum ușor ușor organismul tău se schimbă, începe să te doară spatele, apoi genunchii, dintr-o dată nu te mai încap hainele și atunci te decizi să mergi la sală.

Din punctul ăsta există trei scenarii:

  1. Realizezi că este greu să scapi de ceea ce ai pus pe tine într-un timp îndelungat și așa ajungi să găsești pretexte de genul ”nu mă mai duc, mă dor toate” / ”nu am timp, trebuie să mă duc la muncă!”
  2. Ii ”prinzi gustul” și începi să te documentezi despre diverse lucruri care țin de activitatea sportivă, găsești tutoriale despre cum să ai un piept imens sau cum să îți tonifici fesele în 3 pași simpli sau mai bine cum să faci genuflexiuni cu 100 de kg din prima sedință. Începi să lucrezi cu greutăți mari pe un fond nesănătos (musculatura ta nu poate susține corespunzător postura corpului iar pe lângă asta tu te apuci să tragi de fiare, la propriu) – dureri – nu mă mai duc sau în cel mai rău caz, te accidentezi.
  3. Ai răbdare, înțelegi că totul face parte dintr-un proces de lungă durată, aștepți ca organismul tău să se adapteze la solicitări din ce în ce mai mari, te educi în legatură cu exercițiul fizic, te protejezi și ceri sfaturi după care constați că încep să apară rezultate. Nu mai obosești când urci scările sau nu te mai dor genunchii după ce stai toată ziua în fața PC-ului, defapt nici nu prea mai stai în fața PC-ului pentru că esti plin de energie, te simți bine și vrei să te miști din ce în ce mai mult.

Vad cum generația mea a intrat deja în categoria persoanelor cu probleme de statică vertebrală cauzate de diferiți factori externi (munca de birou / condusul îndelungat / activitate fizică redusă / alimentație haotică și sintetică sau pur și simplu comoditate). Simt că este datoria mea să fac ceva în privința asta mai ales că de 3 ani colaborez cu Federația Română de Rugby (#romanian rugby federation), fiind kinetoterapeutul lotului national de seniori ceea ce mi-a oferit oportunitatea de a studia / evalua și trata probleme complexe ale sistemului musculo-scheletal pentru jucători de talie internațională.

Totodată am putut ințelege numeroasele  implicații ale unei accidentari pentru un sportiv de înalta performanță. Poate sună clișeic însă pentru un sportiv este vital să se recupereze complet într-un timp cat mai redus, orice minut petrecut în afara terenului însemnând pierdere. Pierderea pregătirii fizice acumulate, pierderea postului în echipă, pierderea unei competiții pentru care s-a antrenat un an/doi/trei, pierderea respectului colegilor cât și pierderea încrederii în sine.

În concluzie, dacă te miști, bravo ție, ține-o tot așa! Ai grijă să te protejezi atunci când lucrezi, și nu numai. Dacă nu te miști însă vrei să începi, ai ajuns în locul potrivit. Hai să ne cunoaștem, să vedem cum te putem mobiliza și cum putem să îți îmbunătățim calitatea vieții.

Încearcă să adaugi zilnic rutinei tale câte un lucru nou, oricât de mic, dacă vrei ca viața ta să se schimbe în bine.

error: Content is protected !!