Păi… Dacă mersul este atât de benefic, de ce să mai alerg?
Trebuie să alergi deoarece atât alergarea cât și jogging-ul sunt extensii ale mersului care adaugă un plus de intensitate programului tău. Totodată, alergarea reprezintă un mijloc rapid de ardere a caloriilor, de antrenare a capacității de efort și de prevenire a osteoporozei (proces de scădere a densității osoase ce apare odată cu înaintarea în vârstă) prin simplul fapt că se exercită constant o presiune mai mare pe oase și articulații.
Știm cu toții cât de grea este prima săptămână, probabil din cauza asta renunță atât de mulți oameni la alergare. Newton spunea că un corp aflat în repaus este un corp care tinde să rămână în repaus. Pentru a începe o activitate nouă este nevoie de curaj și tărie de caracter care se concretizează în părăsirea voluntară a zonei de comfort și depășirea barierelor fizice și psihice.
Dacă începi să alergi, crește-ți treptat volumul de muncă, odihnește-te atât cât simți că e nevoie și astfel îți vei îmbunătăți condiția fizică fără a risca să te accidentezi si fără să acumulezi prea mult acid lactic în mușchi (febră musculară).
Țintește către 30 de minute de alergare, de trei ori pe săptămână (optim pe o pistă de atletism sau pe un teren drept, cu gazon).
Detaliile contează!
- Nu începe în forță!
Dacă nu îți mai amintești când ai alergat ultima oară, este indicat să alternezi mersul cu alergarea timp de 30 de minute, de trei ori pe săptămână.
- Nu face pași mari!
Nu te grăbește nimeni, încearcă să menții un ritm constant și o distanță egală între pași. Caută-ți cadența de pași optimă. Experimentează și află de ce este capabil organismul tău.
- Nu face exces!
Nu încerca să dobori recordul mondial la maraton 42195 m (feminin – 2017 – Mary Jepkosgei Keitany 2.17.01 și masculin 2014 – Dennis Kimetto 2.02.57) pentru că nu o să faci decât să te obosești inutil. Aleargă și mergi atât cât poți în 30 de minute dar fă-o în mod regulat.
- Controlează-ți ritmul respirator!
Un aport crescut de oxigen către creier și musculatură îți va îmbunătăți capacitatea de efort și te va ajuta să rămâi lucid pe toată perioada antrenamentului. Cel mai bine este să eviți asta însă, atunci când începi să ”gâfâi”, oprește alergarea și continua cu mers.
Nu te opri!
no replies