Ce este kinetoterapia?

Este terapia prin mișcare ce înglobează metode și mijloace aplicate sistematic urmând reguli clare de exersare preluate din domeniul activității motrice, respectând biomecanica umană și fiind adaptate fiecarui individ în funcție de capacitatea sa funcțională.
Această terapie face parte din domeniul recuperării medicale, este partea practică a kinetologiei medicale și are o abordare interdisciplinară a omului ca întreg, pe baza unor metodologii de studiu a sistemelor hipercomplexe, oferind astfel posibilități extinse de înțelegere a ființei umane sub toate aspectele sale, implicit acționând în scopul menținerii sau restabiliirii stării de sănătate a acesteia.

Kinetoterapia se adresează unei multitudini de patologii ce afectează organismul uman, are ca scop declarat combatarea bolii, a deficitului funcțional existent și readucerea organismului la o stare cât mai aproape de ”normal”, ideal mai bună decât cea dinaintea instalării bolii. În acest sens, mijloacele folosite în elaborarea tratamentului vor suferi transformări pentru a deveni accesibile celor mai diferite categorii de subiecți, regăsindu-se în activități de timp liber, activități competiționale sau necompetiționale, productive etc.

Starea de sănătate este rezultatul unei funcționări la parametrii optimi a organismului atât din punct de vedere fizic și psihic cât și energetic.

Orice modificare de ordin fizic/psihic/energetic va avea repercursiuni asupra întregului organism, alterând starea de sănătate într-un anumit fel.

Care sunt obiectivele kinetoterapiei?

Principalul obiectiv al kinetoterapiei este ”restitutio ad integrum”. Totuși, nu există boală ci există bolnav și tocmai din acest motiv obiectivele tratamentului de recuperare sunt variate însă în principal, kinetoterapia urmărește restabilirea unui aliniament postural corect, redobândirea amplitudinii de mișcare ce se pierde odată cu vârsta și /sau cu adoptarea unui stil de viață sedentar, antrenarea forței și a rezistenței musculare, recuperarea coordonării, a controlului și echilibrului, reeducarea sensibilității, corectarea deficitului respirator, îmbunătățirea capacității de efort și formarea capacității de relaxare.

 

Care sunt particularitățile kinetoterapiei?

Kinetoterapia este naturală deoarece principalul mijloc folosit în recuperare este mișcarea (exercițiul fizic), funcție fundamentală a materiei vii;

Kinetoterapia este activă, deoarece pacientul participă în mod activ, fizic și psihic la propria recuperare;

Kinetoterapia este patogenică  pentru că se opune mecanismelor de producere a îmbolnăvirilor și simptomatică deoarece tratează manifestările clinice (durere, edem etc.).

Kinetoterapia este o terapie profilactică prevenind agravarea îmbolnăvirilor și apariția complicațiilor și în același timp are si valențe funcționale întrucât redă capacitatea de efort normal, apropiată de normal sau compensatorie.

Kinetoterapia este o terapie psihică pentru că produce nu numai vindecare fizică ci contribuie în mod real la înlăturarea complexelor de inferioritate / handicap generate de boală sau infirmitate.

Kinetoterapia are un rol important în redobândirea independenței funcționale a individului ceea ce contribuie la integrarea acestuia în viața de familie și în societate, acest aspect conferindu-i particularitatea de terapie socială.

Care sunt principiile după care se ghidează tratamentul de recuperare?

PRIMUM NON NOCERE!” - acesta este principiul de bază al kinetoterapiei si este stabilit de Hipocrate, parintele medicinii. Toate celelalte principii sunt subordonate acestuia.

Kinetoterapeutul lucrează întotdeauna în colaborare cu medicul din specialitatea afecțiunii de care suferă pacientul pe care il îngrijește, precum și cu psihologul.

Stabilirea precoce a diagnosticului - este de competența medicului specialist. Din punct de vedere al tratamentului kinetic, intervenția medicului se va limita la precizarea obiectivelor recuperării, programul kinetic propriu-zis fiind întocmit de către kinetoterapeut. Evaluarea periodică se va realiza în echipă.

Precocitatea instituirii tratamentului - temporizarea terapiei are ca efect prelungirea duratei îmbolnăvirii și scăderea eficienței tratamentului prin apariția unor reacții sau atitudini compensatorii.

Progresivitatea (dozarea și gradarea efortului) - este obligatorie și are o importanță foarte mare în actul recuperator. Solicitarea organismului se crește rațional în privința numărului de repetări, a amplitudinii, a vitezei de mișcare și a încărcării.

Gradarea efortului se face după principiul: ”de la ușor la greu, de la simplu la complex, de la cunoscut la necunoscut”.

Individualizarea tratamentului - tratăm bolnavi, nu boli. Fiecare pacient răspunde diferit la boală, de aceea nu există boli identice la două sau mai multe persoane ceea ce înseamnă că nici tratamentul aplicat nu poate fi identic.

Principii psihopedagocie - unele afecțiuni necesită tratament îndelungat, perioada în care pacientul trebuie susținut din punct de vedere psihic.

Asocierea cu alte mijloace terapeutice - de cele mai multe ori optimizează eficiența tratamentului de recuperare.

Continuitatea tratamentului până la recuperarea integrală - este greu de înțeles pentru unii pacienți care se consideră recuperați când constată că s-au vindecat din punct de vedere somatic. Tratamentul de recuperare se continuă până când se obține recuperarea completă (somatic și funcțional).

Principiul conștientizării tratamentului - tu trebuie să înțelegi de ce faci anumite exerciții și de ce trebuie să respecți o anumită succesiune a mișcărilor.

Principiul activității independente - este obligatoriu  să conștientizezi importanța continuării tratamentului și în lipsa kinetoterapeutului. În afara ședinței de recuperare tu trebuie să cauți să aplici ceea ce ai învățat și să îți modifici obiceiurile / activitatea cotidiană astfel încât să eviți recidivarea bolii.

Principiul motivației - dacă ai ajuns la concluzia că trebuie sa schimbi ceva înseamă că ești dornic să te vindeci, corect? Nu ai de ce să vii cu frică la antrenament ci trebuie să ai încredere în terapeutul cu care lucrezi. Doar astfel veți putea conlucra în vederea stabilirii unui plan de tratament optim și veți obține rezultatele scontate.

error: Content is protected !!