REFACEREA ORGANISMULUI - PARTE A ANTRNAMENTULUI

Ai grijă de organismul tau fiindcă este unica ta ”unealta”!

Refacerea organismului reunește o serie de mijloace naturale sau artificiale, provenite din mediul intern sau extern, care vizează restabilirea capacității de performanță după un antrenament sau după o competiție, adresându-se unui organism integru din punct de vedere morfo-funcțional, solicitat însa de efortul fizic.

Refacerea este parte componentă a antrenamentului sportiv și are următoarele obiective:

 • accelerarea recuperării;
 • prevenirea accidentărilor;
 • creșterea capacității de performanță a sportivului.

 

 

În funcție de modul în care se realizează refacerea se deosebesc:

         1. REFACEREA SPONTANĂ (naturală)  - reprezintă o reechilibrare a organismului care se produce după o solicitare, fără ca un factor extrinsec să acționeze asupra organismului și se realizează într-o anumită ordine:

 • parametrii vegetativi: aparatul cardio-vascular și aparatul respirator revin la valorile de repaus în câteva minute;
 • parametrii metabolici: indicii biochimici revin la valorile de repaus în câteva ore. În timpul antrenamentelor se consuma mari cantități de energie iar rezervele energetice trebuie refăcute înainte ca urmatorul antrenament să aibă loc iar în absența supraantrenamentului sau a unei diete sărace în carbohidrați, refacerea energetică se realizează în câteva ore.
 • parametrii hormonali și enzimatici – revin la starea de repaus în câteva zile.

Factorul care contribuie cel mai mult la realizarea refacerii spontane este SOMNUL (odihna pasivă).

 • somnul fiziologic este un fenomen ritmic legat de alternanța zi-noapte. În cadrul refacerii spontane, acesta are un rol deosebit asupra capacității fizice și intelectuale a sportivului. În timpul somnului scade activitatea scoarței cerebrale și are loc regenerarea celulelor nervoase.
 • durata somnului variază în funcţie de necesitățile individuale ale sportivilor și trebuie să se desfăşoare în condiţii corespunzatoare: întuneric, linişte, camere aerisite, temperaturi moderate.

Somnul, împreună cu relaxarea, sunt fundamentale pentru regenerarea organismului  influențând capacitatea de performanță a sportivului. Subiecții privați de somn acuză oboseală fizică și psihică, ceea ce determină o stare de discomfort general. După 48 – 72 de ore de insomnie, performanțele psiho-motorii se diminuează, tonusul și forța musculară scad și cauzând mari dificultăți de concentrare.

       2. REFACEREA DIRIJATĂ (indusă) – compusă din mijloace care accelerează/facilitează refacerea naturală a organismului. Acest tip de refacere reprezintă o necesitate în sportul contemporan, prevenind riscul apariției manifestărilor de suprasolicitare și supraantrenament, în urma unui program intens de antrenamente.

 A. Procedee balneo-fizio-hidroterapeutice:

 • hidroterapia calda: duș la 15 minute după efort, cu temperatura de 32 -36*C, cadă, bazin, înot;
 • saună – stimulează sistemul imunitar, echilibrează sistemul neuro-vegetativ și induce o stare de relaxare mentală. Sportivul trebuie să intre în saună de două ori pe săptămână, nu după un efort important, ci după un antrenament uşor;
 • masaj manual, hidromasaj, masaj subacvatic, masaj reflex, masaj cu gheață - scopul masajului este acela de a reduce tensiunea musculară și de a relaxa țesuturile pentru o eliminare eficientă a toxinelor acumulate la acest nivel;
 • acupunctura – eliberează punctele energetice dureroase (foarte utilă în tratamentul contracturilor musculare);
 • presopunctura – are rol important în masajul sportiv, acționează atât pe corpul muscular cât și pe tendoane urmărind obținerea relaxării musculaturii tensionate.

B. Alimentație ce contribuie la refacerea organismului – adaptată specificului efortului (hiperproteică, hiperglucidică), din care nu trebuie să lipsească legumele, produsele lactate, fructele şi sucurile naturale.

C. Psihoterapia – mijloc important de refacere, acționează asupra psihicului determinând o relaxare indusă.

D. Mijloace farmacologice – administrare de polivitamine, poliminerale, tablete energizante, susţinătoare de efort acestea susținând în special funcţia hepatică și pe cea psihică.

E. Odihna activă – constă în solicitarea ușoară a altor grupe musculare decat cele angrenate în efortul propriu-zis: alergare ușoară, sedință ușoară de natație, jocuri distractive, sedințe la bicicleta ergometrică, mers, plimbări în aer liber (de preferinţă parcuri) sau lectură, alte sporturi (şah, biliard). Acest tip de efort trebuie sa fie ALES DE CĂTRE SPORTIV, să fie plăcut, ușor și nu trebuie să depășească 45 de minute.

În concluzie, refacerea post efort:

 • se adresează unui organism sănătos solicitat însă de efortul sportiv;
 • este o componentă a antrenamentului sportiv;
 • naturală si cea dirijată se completează reciproc;
 • este influențată de natura, intensitatea și durata efortului.

Vrei un terapeut personal?

error: Content is protected !!